Ovatko kaikki maailmankatsomukset yhtä hyviä?

Milloin ajattelusta tuli typerää ajanhukkaa?

Moni ihminen on sanonut minulle, että kristinusko maailmankatsomuksena ei oikein ole se hänen juttunsa, joten sitä ei jaksa edes miettiä onko Jumala olemassa. Ehkä sinäkin olet sanonut minulle näin? Ehkä et ole, mutta ehkä ajattelet vastaavalla tavalla?
 
Jumalan mahdollisesta olemassaolosta puhuttaessa, monen agnostikon ja ateistinkin mielessä käy luultavasti monia tutuksi tulleita ajatuksia, joihin tukeudutaan ja luotetaan. Yksi ajatus on varmasti usein se, että kaikki maailmankatsomukset ovat lopulta yhtä hyviä koska, että ne eivät kuitenkaan koskaan voi osua täysin oikeaan puutteellisten näkökulmien vuoksi. Esimerkiksi näin ihminen perustelee itselleen, että aivotyöskentely Jumalan suhteen on tarpeetonta, jopa typerää ajan hukkaa. Nämä ajatukset Jumalan typeryydestä puetaan usein kohteliaaseen muotoon: ”Se ei oikein ole mun juttu.”

Mistä sinä teidät olevasi oikeassa?

Ongelmana tässä väittämässä on kuitenkin se, että kyseessä oleva ajatus maailmankatsomusten tasavertaisuudesta on itse yksi maailmankatsomus pyrkiessään selittämään todellisuutta. Tämä maailmankatsomus kuitenkin väittää, että yksikään maailmankatsomus ei voi osua koskaan täysin oikeaan. Huomaatko kuinka ristiriitainen tämä ajatus päässäsi itse asiassa on? Joko joku maailmankatsomuksista voi osua oikeaan, tai sitten niistä mikään ei osu oikeaan, mutta et voi loogisesti väittää molempia yhtä aikaa.
 

Maailmankatsomuksia tulee vertailla ja tutkia. Tulee tarkastella, että kuinka katsomuksen väitteet vastaavat todellisuutta. Onko selittävän katsomuksen ja havaittavan todellisuuden välillä ristiriitoja? Entäs sisältyykö katsomukseen itsessään ristiriitaisia väitteitä jotka eivät voi olla totta yhtä aikaa? 

Jos sinä ajattelet, että mikään maailmankatsomus ei voi osua oikeaan, niin mistä tiedät olevasi oikeassa väittäessäsi katsomuksesi mukaisesti, että kaikki maailman katsomukset ovat yhtä hyviä? Oikeastaan ko. maailmankatsomus kumoaa itsensä, sillä kuten jo aiemmin selitin, niin se on ristiriitainen jo sisäisesti itsensä kanssa ja kumoaa siksi itsensä.

Lisäksi uskomukset väitteisiin: ”absoluuttista totuutta ei ole olemassa” ja ”kukaan ei voi nähdä koko totuutta”, ovat aika lapsellisia. Ensimmäinen väite kumoaa itsensä olemalla itse absoluuttinen totuus. Lisäksi se ei edes vastaa todellisuutta. Toinen väite taas ei myöskään perustu yhtään mihinkään, tai perustuu se oletukseen jota ei pysty perustelemaan yhtään millään konkreettisella näytöllä.

Kukaan ei pääse todellisuutta karkuun!

Jokainen ihminen joutuu elämään tässä samassa todellisuudessa ja siksi meistä jokainen on erittäin konkreettisella tavalla kysymyksen edessä: Onko Jumala olemassa, vai ei? Sillä ei ole väliä mikä on sinun  maailmankatsomuksesi. Olitpa sitten muslimi, ateisti, agnostikko, uskoton, kristitty tai jokin muu.
 
Kehoitan sinua tarkastelemaan kriittisesti uskomuksiasi, jotka estävät sinua pohtimasta tätä mainittua ajatusta Jumalasta järkevänä ajatuksena.
 

Itse rohkenisin väittää, että kristinusko vastaa maailmankatsomuksena todellisuutta erittäin hyvin. Niin hyvin, että rohkenen järkeni ja uskoni mukaisesti ääneen väittämään juuri kristinuskon olevan kaikista maailmankatsomuksista se paras ja osuvan täydellisesti oikeaan.

Lisää lukemista:
Kuka on Jumalan lapsi ja kenet Jumala päästää taivaaseen?

Ville Jordan

Ville Jordan

Olen 26-vuotias varkautelainen mies. Kirjoitan blogiini ajatuksia elämästä ja välillä pohdintoja joistain ajankohtaisista aiheista.
Ville Jordan

Kommentit

Kommenttia

css.php
Read previous post:
Havaintoja parisuhteesta blogin kirjoittaja erosi!

Elämän täytyy olla aina nautinnollista ja viihdyttävää, tai se ei ole elämää ollenkaan!   Nykyaikainen ihminen on itsekäs otus, jonka...

Close