10 asiaa jotka tekevät sinusta paremman ihmisen!

Hyvinvointia on montaa eri sorttia ja se tarkoittaa ihmisille eri asioita, mutta oikeasti hyvinvoiva ihminen vaikuttaa hyvältä ihmiseltä! Väitän, että ihmisen sisäinen todellinen hyvinvointi ja tasapaino heijastuu välittömään ympäristöönsä hyvinä tekoina ja hyvinvointina, jotka taas saavat ihmisen vaikuttamaan hyvältä ihmiseltä.

 

Millainen on sitten tälläinen hyvältä ihmiseltä vaikuttava ihminen? Hän on muun muassa rehellinen, onnellinen, iloinen, oikeudenmukainen, tietyllä tapaa rohkea, reilu, positiivinen, epäitsekäs ja niin edelleen. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, ja varmasti unohdin tästäkin listasta jotain tärkeää.

 

10 asiaa jotka edistävät hyvinvointia ja tekevät ihmisestä paremman!

Keskitytään nyt näihin 10 seikkaan, joita meistä jokainen voi käyttää tullakseen paremmaksi ihmiseksi ja hyvinvoivaksi jos niin tahtoo. Nämä mainitsemani 10 asiaa ovat vain tienviittoja matkalla kohti onnellisuutta, eivätkä suinkaan ole ainoita tärkeitä ohjeita mitä tulee onnellisuuteen, vaan ovat pintaraapaisu. Sanoisin, että tämä lista on kuin lapion kolahdus aarrearkun kanteen, tai ehkä vieläkin paremmin vihje jolla voit löytää sen lapion ja tahdon lähteä liikkeelle.

On totta, että kaikki eivät tahdo olla esimerkiksi positiivisia, tai eivät näe positiivisen asennoitumisen hyötyjä esimerkiksi omaan hyvinvointiinsa. En kuitenkaan usko että kukaan on syntynyt negatiiviseksi persoonaksi, kasvanut ehkä. Meitä ihmisiä on paljon erilaisia, eikä ole olemassa mitään listaa täydellisen ihmisen ominaisuuksista, tai ainakin ne ovat humpuukia. On kuitenkin olemassa hyviä ihmisiä, jotka omilla teoillaan ja valinnoillaan vaikuttavat hyvää ympäristössään. Kukapa meistä ei tahtoisi olla hyvä ihminen?

 

1. Pidä itseäsi arvokkaana.

Itsensä arvostaminen on hyvinvoinnin a ja o. Ilman itsensä arvostamista ei kukaan voi sanoa olevansa hyvinvoiva ja onnellinen.

 

2. Pidä muita ihmisiä yhtä arvokkaina.

Jos kaikki pitäisivät ihmisiä yhtä arvokkaina, ei meillä olisi esimerkiksi luokkaeroja tai rasismia. Kun pidät kaikkia ihmisiä arvokkaana kasvaa myös ymmärrys omasta arvokkuudesta. Ihminen, joka kokee olevansa arvokas, mutta pitää esimerkiksi muun värisiä, tai taloudellisesti ei niin menestyneitä ihmisiä vähemmän arvokkaina, elää itsepetoksessa.

 

3. Kohtele itseäsi hyvin.

Kukaan ei voi sanoa olevansa hyvinvoiva jos laiminlyö omaa hyvinvointiaan ja omia oikeuksiaan.

 

4. Kohtele muita ihmisiä, kuten kohtelet itseäsi.

Kuinka oikeudenmukaisesti ihminen kohtelee toisia ihmisiä verrattuna itsensä oikeudenmukaisen kohtelun odottamiseen. Ihminen joka odottaa muilta hyvää kohtelua, mutta kohtelee muita huonosti, pitää itseään muita parempana. Muista kuitenkin, että sitä niität mitä kylvät!

 

Mieti esimerkiksi rehellisyyden vuorovaikutuksia, mitä sinä ajattelet jostakin rehellisestä/epärehellisestä ihmisestä? Luultavasti rehelliseen ihmiseen luotat ja arvostat häntä, kunnes hän pettää luottamuksesi olemalla epärehellinen. Oletko valmis antamaan anteeksi? Tahtoisitko itse saada anteeksi?

 

5. Älä lipsu korkeasta moraalista, vaan pyri tekemään oikein.

On olemassa oikea ja väärä. Hyvä ihminen pyrkii aina tekemään hyvää ja saa siitä voimaa arkeen. Väitän, että ihmisen onnellisuuden määrä riippuu yllättävän paljon siitä, kuinka hän kokee onnistuneensa toteuttamaan omaa kokemustaan oikeasta ja väärästä. Väärät teot jäävät aina vaivaamaan mieltä, — koko loppuelämäksi, ne ovat siellä vaikka väittäisitkin itsellesi muuta! — mutta oikein tekevä voi nukkua yönsä onnellisena.

 

6. Tunnusta kristillinen arvopohja.

Kristillinen arvomaailma on täysin ylivertainen! Missä kulttuurissa ja minkä uskonnon vaikutuksesta esimerkiksi tasa-arvoinen ihmiskäsitys on syntynyt? Niinpä.

 

7. Palvele muita ihmisiä, äläkä tavoittele omaa etua muiden kustannuksella.

Kuinka hyveellinen ja arvostettu onkaan esimerkiksi valtion päämies, joka tekee kaiken kansalaistensa parhaaksi oman edun tavoittelun sijaan? Sama pätee myös arkisessa elämässä, vaikka siellä kotona perheen kesken. Kuinka hyvin palvelet perheesi muita jäseniä? Tavoitteletko, ainoastaan omaa hyvinvointia ja nautintoja epäoikeudenmukaisesti perheesi muita jäseniä kohtaan? Vaikka muiden etu on myös sinun etu, niin jokaisella on oikeus niihin omiin juttuihinsa ja omaan aikaan.

 

8. Ole läpinäkyvä.

Täydellisellä vapaudella varustetulla Ihmisellä ei ole kaapissa luurankoja, vaan hän on ne itse tuonut valoon. Tämä vapauttaa ihmisen henkisesti toimimaan rehellisen avoimesti ja vapaasti. Menneisyyden luurangot eivät enää määrittele ihmiselle tulevaisuutta, jonka perustana on lukuisten virheiden, huonojen valintojen ja peittelevien valheiden sotku.

Ennen kaikkea, kukaan ei enää pysty vaikuttamaan ihmiseen, tai hänen ymäpäristöönsä kyseenalaisen menneisyyden kautta, joten ihminen on vapaa pelosta. Kristinusko on luonut anteeksiantamisen kulttuurin jossa mitkä tahansa teot voidaan antaa anteeksi, ja ihmiselle annetaan uusi mahdollisuus. Edellyttäen tietenkin todellista katumusta, sekä oikeudenmukaista ja kohtuullista hyvitystä.

On totta että läpinäkyvä ja totuudessa elävä ihminen vaikuttaa hauraalta ja haavoittuvaiselta tässä epäoikeudenmukaisessa ja epärehellisessä ympäristössä, maailmassa. Kysyn kuitenkin, että kumpi on sinun mielestäsi onnistunut ihmisenä enemmän? Epärehellinen ja siksi menestynyt, vaiko rehellinen ja menestynyt?  Kumpi heistä voi todennäköisemmin kutsua itseään onnelliseksi? Miksi?

Kristittyihin arvoihin pohjautuva kulttuurimme, ja siltä pohjalta syntynyt valtiomme, on tuollaiselle hyvälle ihmiselle erittäin vahva oikeusturva kristityssä maassamme. Mitä kristitympi maa, sitä parempi.

 

9 Tunne omat heikkoutesi.

Meillä kaikilla on omat sokeat pisteemme ja siksi emme välttämättä näe itseämme kunnolla ilman tutkimista! Usein tarvitsemme jonkin ulkopuolisen keinon, kuten peilin katsellaksemme itseämme kunnolla kasvoihin! Sinä tunnet omat kasvosi, mutta et silti ennen peiliin katsomista näe itseäsi muiden ihmisten silmin. Sisäisen ihmisen kanssa on samoin, sillä kokemus itsestään ei tietenkään ole automaattisesti yhtäläinen ympäristön kokemuksen kanssa.

 

Ei kukaan sinua tunne paremin kuin sinä itse, mutta ympäristösi näkee ainoastaan sinun tekosi, puheesi ja käytöksesi. Muut ihmiset eivät pysty tuntemaan kuka sinä tunnet aivan todella olevasi. Silti minä väittäisin, että se miten ihminen käyttäytyy, puhuu ja toimii, sellainen hän myös on. Oma kokemus itsestä ja ympäristön havainnot saattavat olla ristiriitaisia keskenään. Tämä kertoo jonkinlaisessa itsepetoksessa elämisestä ja itsetutkiskelun tarpeesta, mutta ihminen voi ainoastaan itse havaita tämän tarpeen.

 

10 Tunne omat vahvuutesi.

Tästä on puhuttu paljon, mutta silti tämä on pakko mainita lyhyesti. Meillä ihmisillä itsensä tuntemisen sokeat pisteet voivat peittää myös ymmärrystämme omista vahvuuksistamme. Ihminen saattaa kokea, että kaikissa muissa ihmisissä on ominaisuuksia, joilla he menestyvät ja jotka itseltä puuttuvat. Ihminen kykenee keksimään vaikka kuinka paljon selityksiä, miksi hän ei voisi tehdä jotain, tai jopa osata jotain.

 

Kun ihminen elää koko elämänsä tälläisessä itsepetoksessa, hän luultavasti alisuoriutuu usealla elämänsä osa-alueella eikä koskaan saavuta todellista potenttiaaliaan. Yksi suuri syy tälläiseen itsepetokseen on pelko. Vaikka ihminen todella syvällä sisimmässään tuntisi yhden tai useamman vahvuutensa, niin hän ei jostain syystä uskalla käyttää niitä.

Ville Jordan

Ville Jordan

Olen 26-vuotias varkautelainen mies. Kirjoitan blogiini ajatuksia elämästä ja välillä pohdintoja joistain ajankohtaisista aiheista.
Ville Jordan

Kommentit

Kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php
Read previous post:
Onko Rakkaus Totta?

Rakkaus - Totta Vai Tarua?   Rakkaus, mitä se on? Mietin tänään rakkautta kuumeisesti ja tunsin sisälläni polttavaa halua päästä...

Close